Предишни издания – 2012 г.

През октомври 2012 г. се провежда второто поред издание на ежегодната конференция “Медицина за пътешественици”. То се състои от два панела, разделени в два дни – панел “Специалисти” и панел “Неспециалисти”, състояли се на 6 и 7 октомври 2012 г., съответно.

Медицина за пътешественици 2012 г. - лектори и екип

Медицина за пътешественици 2012 г. - лектори и екип

ПРОГРАМА

По-долу може да намерите програмата на двудневното събитие, провело се през октомври 2012 г.

Панел “Специалисти”

6 октомври 2012 г., събота – лекционен курс за работещи от сферата на здравеопазването, студенти по медицина и биологични науки

 • Начало на регистрацията – 9:00 часа
 • Начало на лекциите – 10:00 часа
 • 1.
  10:00 Човешкият организъм и височината – д-р А. Иванов
 • 2.
  11:00 Хранене и стимулиращи вещества в спорта, лекция с превод на български език – Fr. Coscia, MD
 • 3.
  12:00 Sudden dyspnea differential diagnosis in high-altitude expedition settings – case report (Диференциална диагноза на внезапно възникнала диспнея в експедиционни условия), лекция с превод на български език – P. Podsiadło, MD
 • 13:00 ОБЕДНА ПОЧИВКА
 • 4.
  14:00 Хипотермия във вода – д-р Л. Младенов
 • 5.
  15:00 Имунопрофилактика и ваксини при пътешествия в различни географски ширини – д-р С. Стоилов
 • 16:00 КАФЕ-ПАУЗА
 • 6.
  16:30 Терапия на височинна болест и височинни синдроми – д-р А. Иванов
 • 7.
  17:30 Аптечката на пътешественика (за специалисти) – д-р С. Стоилов

Панел “Неспециалисти”

7 октомври 2012 г., неделя – лекционен курс за неспециалисти

 • Начало на регистрацията – 9:00 часа
 • Начало на лекциите – 10:00 часа
 • 1.
  10:00 На пътешествие с деца – д-р С. Стоилов
 • 2.
  10:45 На път с диабет – какво трябва да знаем – д-р Л. Младенов
 • 3.
  11:30 Чревни проблеми и пътешествия – д-р Я. Боянова
 • 12:15 ОБЕДНА ПОЧИВКА
 • 4.
  13:15 Първа помощ – workshop
 • 5.
  14:15 Avalanche burial (Затрупване от лавина), лекция с превод на български език – P. Podsiadło, MD
 • 6.
  15:15 Аптечката на пътешественика (за неспециалисти) – А. Иванова
 • 16:00 КАФЕ-ПАУЗА
 • 7.
  16:30 Пещери – психология на затвореното пространство – А. Жалов
 • 8.
  17:30 Стимуланти, наркотици и туризъм – д-р С. Стоилов

ЛЕКТОРИ

Лектори на събитието са български и чуждестранни лекари и експерти в различни области на медицината и екстремните спортове.

Д-р Павел Подшядло

Павел Подшядло – на 47 г., лекар, специалист в областта на първата помощ. Катерил е Татрите, Алпите, Кавказ, Хималаите, Каракорум. Участник е в две експедиции на осемхилядници. През 2006 г. е изкачил Гашербрум-2 (8035 м). Организатор на три Конференции по планинска медицина в Полша. Работи като бордови лекар на хеликоптер на Въздушната бърза помощ.

Д-р Франческо Коша

Роден в Пасиняно Сул Трасимено на 15.09.1960 г. През 1988 г. завършва медицина и хирургия в Университета в Перуджа. Специалист по вътрешна медицина, специалист по спортна медицина, международен магистър по планинска медицина, нещатен професор време в Университета в Перуджа. През 2007 г. заема длъжността Директор на Медицинската комисия на Международната федерация по спортно катерене (IFSC). Заема длъжността Ръководител на Медицинската комисия на Италианската федерация по спортно катерене през 2009 г. В периода 1988 г. до 2005 г. е Член на Националната медицинска комисия по училищата и младежта. Член на експертна анти-допинг група в Университета в Перуджа (Отдел по клинична и експериментална медицина, Отдел по обща патология и имунология – 03.05.2002 г.) Завеждащ лекар на Световното първенство по катерене и първото Световно първенство за пара-катерачи в Арко ди Тренто през юли 2011-а година. От 1992-а година провежда изследвания по физиология и специфична физическа подготовка в сферата на спорта.

Д-р Славян Стоилов

Завършва Френската гимназия, а по-късно и Висшия медицински институт в София. Притежава диплом за придобита специалност по Вътрешни болести и превод на медицинска литература. В спортната си кариера има изкачени три континентални първенеца и 23 участия в международни експедиционни прояви, в повечето от които като лекар. Посетил е над 80 държави на 5 континента. Потомствен лекар, владее свободно 4 езика, с 4 издадени книги и една под печат. Оператор и сценарист на 4 документални филма, автор на множество публикации в периодичния печат, като всички илюстрации са от неговия личен архив, с няколко самостоятелни фотоизложби. Участвал е многократно в публицистични и научно-популярни предавания по радиото и телевизията.

Д-р Андрей Иванов

Завършил медицина в МУ-София през 1988 г. Специалист по вътрешни болести и кардиология. Участва в монографии в областта на сърдечно-съдовите заболявания. Множество публикации в областта на кардиологията и интензивната терапия. Превел от английски език значителна част от българското издание на едно от световните ръководства по кардиология Braunwald’s Heart Disease. Участие в Ръководство по вътрешни болести. Главен асистент в ИО, КПВБ към Александровска болница.

Д-р Любомир Младенов

Завършва Висшия медицински институт в София, след което специализира вътрешни болести. От 11 години е преподавател в НСА по спортна медицина. Контактът с природата винаги го е вдъхновявал и зареждал. Страстта му към пътуванията се осъщесвява чрез заниманията му с ветроходсво, парапланеризъм, катерене и алпинизъм. Незабравим спомен са посещенията в Аржентина, Чили, Пакистан, Египет. Той е горд от факта, че е бил част от експедицията с Иван Кожухаров до Мон Блан през 2009. За свои лични постижения смята успешните си изкачвания на Аконкагуа, Охос дел Саладо, Елбрус, Мон Блан, Матерхорн. Бил е лекар както на българските алпинисти, така и на отбора ни по биатлон. Взима участие в различни конференции и фестивали. Фотографията е естественото продължение, което затваря кръга от наука, спорт и изкуство.

Д-р Яна Боянова

Завършва медицина в Медицински Университет – София през 2003 г. От тогава работи в областта на гастроентерологията. Провежда няколко специализации по хепатология в Париж и Клиши, Франция. Участва в публикации по хепатология и справочник по гастроентерология. Голяма част от свободното си време прекарва след природата, която й носи вдъхновение, спокойствие и ясна мисъл.

Алексей Жалов

Член на УС на пещерен клуб „Хеликтит” – София. Диспечер на Аварийно спасителния отряд на БФСп. Член на Българското геологическо дружество. Екс Генерален секретар на Балканския спелеоложки съюз. Вице генерален секретар на Европейската федерация по спелеология. Член на комисията по опазване на пещерите при Европейската федерация по спелеология. Член на комисиите по обучение и библиография на Международния спелеоложки съюз към ЮНЕСКО. Инструктор по спелеология, спасител в пещери, начално обучение и квалификация на спелеолози. Автор на популярни, научни и художествени четива за пещерното дело и спелеологията (6 книги и повече от 250 публикации в България и в чужбина (Aлбания, Белгия, Великобритания, Италия, Испания, Русия, Турция, САЩ, , Украйна, Франция).